Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37419
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠόγιας, Λάζαροςel
dc.date.accessioned2024-04-19T11:36:10Z-
dc.date.available2024-04-19T11:36:10Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37419-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17130-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΜελισσοκομίαel
dc.subjectΜελισσόψωμοel
dc.subjectΓύρη
dc.titleΤο ψωμί των μελισσώνel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΜελισσοκομία - Γύρη-
heal.dateAvailable2024-04-19T11:37:10Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2023-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 41 - 42el
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία αναλύεται ένα ξεχωριστό προϊόν της κυψέλης, το μελισσόψωμο γνωστό και ως beebread ή perga. Αρχικά αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαρτίζουν το διαιτολόγιο των μελισσών, καθώς και η τεράστια σημασία που έχει η διατροφή των μελισσών για την υγεία, την αποδοτικότητα και την επιβιωσημότητά τους. Επίσης αναφέρονται τα διατροφικά προβλήματα των μελισσών που οφείλονται στην «φτωχή» ή κακής ποιότητας διατροφή τους. Στην συνέχεια παρουσιάζεται το μελισσόψωμο, τι είναι, πώς και γιατί παρασκευάζεται από της μέλισσες και ποιές είναι οι διαφορές του με τη νωπή γύρη. Παρουσιάζονται επίσης εργαστηριακές έρευνες για την σχέση που έχει το μελισσόψωμο με τις ασθένειες των μελισσών, καθώς και για την επιβάρυνσή του από ατμοσφαιρικούς και περιβαλλοντικούς ρίπους. Έπειτα μελετάμε το μελισσόψωμο ως ένα άριστο και καινοτόμο προϊόν κυψέλης, πολλά υποσχόμενο για την ανθρώπινη υγεία, με πολλαπλά χαρακτηριστικά σε σχέση με την νωπή γύρη, τα οποία προέρχονται από την πολύπλοκη σύνθεση ενζύμων και μελιού που χρησιμοποιούνται από τις μέλισσες για την παραγωγή του. Επίσης παρουσιάζονται αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών για την δράση του ελληνικού μελισσόψωμου έναντι του εντεροϊού d68 Τέλος παρουσιάζεται το ημερολόγιο 10 μελισσιών χωρισμένων σε 5 ομάδες που τους χορηγήθηκε διεγερτική τροφοδοσία νωρίς την άνοιξη με μελισσόψωμο και γύρη και παρακολουθήθηκε η ανάπτυξη, η παραγωγικότητα και γενικά η πορεία τους μέχρι το φθινόπωρο.el
heal.abstractIn the present work a separate product of the hive is analyzed, the bee bread also known as beebread or perga. First of all, all the necessary elements that make up the bee's diet are mentioned, as well as the huge importance of the bees' diet for their health, efficiency and survival. It also mentions the nutritional problems of bees due to their "poor" or poor quality diet. Then the bee bread is presented, what it is, how and why it is made by bees and what are its differences with fresh pollen. There are also laboratory studies on the relationship between bee bread and bee diseases, as well as on its burden from atmospheric and environmental shocks. We then study bee bread as an excellent and innovative hive product, promising for human health, with multiple characteristics compared to fresh pollen, which come from the complex synthesis of enzymes and honey used by bees to produce it. Also presented are the results of laboratory research on the action of Greek bee bread against the enterovirus d68 Finally, the diary of 10 bees divided into 5 groups is presented, which were given a stimulating supply in early spring with bee bread and pollen and their growth, productivity and generally their course until autumn were monitored.en
heal.advisorNameΞώνης, Κωνσταντίνοςel
heal.committeeMemberNameΠατακιούτας, Γεώργιοςel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages42 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΟΓΙΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.pdf4.22 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons