Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37306
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΖαρμακούπη, Χρυσάνθηel
dc.date.accessioned2024-04-12T06:48:15Z-
dc.date.available2024-04-12T06:48:15Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37306-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17017-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΜύκηταςel
dc.subjectΈντομαel
dc.subjectTrogoderma granarium evertsen
dc.titleΕπίδραση πολυφαινολών σε συνδυασμό με εντοπαθογόνο μύκητα, εντομοπαθογόνο ιό και φυτικό έλαιο στην επιβίωση του σημαντικού εντόμου αποθηκών Trogoderma granarium evertsel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΈντομα Αποθηκών - Trogoderma granarium everts-
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή εργασία-
heal.dateAvailable2024-04-12T06:49:15Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 50 - 59el
heal.abstractΚάθε χρόνο οι απώλειες των αποθηκευμένων εδώδιμων προϊόντων από εντομολογικούς εχθρούς είναι πολύ σημαντικές. Η ποσότητα των τροφίμων που χάνεται είναι τέτοιου μεγέθους που θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Στην παρούσα εργασία, γίνεται μελέτη στην εφαρμογή βιολογικών μεθόδων καταπολέμησης ενός πολύ σημαντικού και πολυφάγου εχθρού των αποθηκευμένων προϊόντων, του Trogoderma granarium. Πρόκειται για ένα έντομο που ανήκει στην οικογένεια Dermestidae της τάξης των κολεοπτέρων και προσβάλει μεγάλο εύρος αποθηκευμένων προϊόντων, καθώς επίσης και οικιακών ειδών όπως χαλιά, αλλά και μουσειακών συλλογών. Η ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, αλλά και η ιδιαίτερη ικανότητα της προνύμφης να εισέρχεται σε διάπαυση χωρίς να νυμφώνεται όταν οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι ιδανικές το καθιστούν έντομο καραντίνας. Στο συγκεκριμένο πείραμα παρατηρήθηκε η επίδραση της χρήσης μίγματος πολυφαινολών σε πέντε διαφορετικές συγκεντρώσεις (250, 500, 750, 1500 και 3000ppm ) αλλά και ο συνδυασμός αυτών με τον εντομοπαθογόνο μύκητα Beauveria bassiana, τον εντομοπαθογόνο ιό Cydia pomonella granulovirus και φυτικό έλαιο πεύκου σε συγκέντρωση 3000ppm, σε εργαστηριακούς πληθυσμούς του εντόμου και σε υπόστρωμα σπόρων σιταριού. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι ουσίες αυτές επιδρούν στην θνησιμότητα του εντόμου με κυριότερο αποτέλεσμα ότι κάποιοι από τους συνδυασμούς των συγκεντρώσεων των πολυφαινολών με τις υπόλοιπες ουσίες λειτουργούν συνεργιστικά και κάποιες ανταγωνιστικά.el
heal.abstractEvery year the losses of stored food products due to entomological enemies are significant. The amount of food loss is of such a magnitude that it could cover the nutritional needs of a large part of the population. During this study, biological methods of combating a very important and polyphagous enemy of stored products, Trogoderma granarium, are applied. It is an insect that belongs to the Dermestidae family of the Coleoptera order and attacks a wide range of stored products, as well as household items such as carpets and museum collections. Its ability to multiply rapidly, but also the special ability of the larvae to enter diapause without pupating when living conditions are not ideal, make it a quarantine insect. In this particular experiment was observed, the effect of the use of a mixture of polyphenols in five different concentrations (250, 500, 750, 1500 and 3000ppm), as well as the combination of these with the entomopathogenic fungus Beauveria bassiana, the entomopathogenic virus Cydia pomonella granulovirus and pine oil at a concentration of 3000ppm each, in laboratory populations of the insect and on wheat seed substrate. The results show that these substances affect the mortality of the insect, with the main result being that some of the combinations of polyphenol concentrations with the other substances work synergistically and some competitively.en
heal.advisorNameΜαντζούκας, Σπυρίδωνel
heal.committeeMemberNameΠατακιούτας, Γεώργιοςel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages59 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.pdf2.09 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons