Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37295
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΛιναρδή, Αικατερίνηel
dc.date.accessioned2024-04-11T06:36:38Z-
dc.date.available2024-04-11T06:36:38Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37295-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17006-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΕλιάel
dc.subjectΚονσερβολιά Άρτας
dc.titleΗ επίδραση διαφορετικών πρακτικών άρδευσης στη συγκέντρωση ολικών φαινολικών ουσιών και προλίνης στα φύλλα ελιάς ποικιλίας "Κονσερβολιά Άρτας"el
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΕλιά - Ποικιλίες - Κονσερβολιά Άρτας-
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή εργασία-
heal.dateAvailable2024-04-11T06:37:38Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 42 - 43el
heal.abstractΗ ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την πιο σημαντική δενδροκομική καλλιέργεια στην Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στις αναπτυγμένες κοινωνίες έχουν υιοθετήσει την μεσογειακή διατροφή αναγνωρίζοντας τα οφέλη της στην υγεία. Η ζήτηση για ελαιόλαδο και προϊόντα ελιάς αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την εξάπλωση της καλλιέργειας της ελιάς και την εγκατάσταση νέων ελαιώνων. Η ελιά είναι παραδοσιακά ξηρική καλλιέργειας αλλά καθώς με την άρδευσή της επιτυγχάνεται αύξηση των αποδόσεων, οι περισσότεροι ελαιώνες σήμερα αρδεύονται. Η αυξημένη όμως ζήτηση για νερό που συνδέεται με την εντατικοποίηση της γεωργίας τον τελευταίο αιώνα ασκεί μεγάλη πίεση στα παγκόσμια υδατικά αποθέματα που σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή σημειώνουν μειωμένο ρυθμό ανανέωσης. Για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης πίεσης αναζητούνται λύσεις με γνώμονα την ορθολογική και αειφορική χρήση νερού. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση δύο διαφορετικών πρακτικών άρδευσης της ελαιοκαλλιέργειας στην φυσιολογία της ελιάς ποικιλίας ‘Κονσερβολιά Άρτας’, μέσω του προσδιορισμού της συγκέντρωσης στα φύλλα της δύο δεικτών υδατικής καταπόνησης: των φαινολικών ουσιών και της προλίνης. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ελαιώνα στην περιοχή της Γραμμενίτσας Άρτας, όπου εφαρμόστηκαν δύο πρακτικές άρδευσης: η καθόλου άρδευση (ξηρική άρδευση) και η άρδευση με βάση την εμπειρία του παραγωγού. Σε φύλλα ελιάς που συλλέχθηκαν από τον αγρό από κάθε μεταχείριση έγινε εκχύλιση για τον προσδιορισμό των φαινολικών ουσιών και της προλίνης. Τα αποτελέσματα του προσδιορισμού των φαινολικών ουσιών έδειξαν ότι καθώς περνούσαν οι ημέρες τα φαινολικά στα ξηρικά δέντρα αυξάνονταν, ενώ στα αρδευόμενα παρέμεναν σχετικά σταθερά. Όσον αφορά την προλίνη, τα αποτελέσματα του προσδιορισμού της έδειξαν ότι καθώς περνούσαν οι ημέρες η προλίνη στα ξηρικά δέντρα αυξάνονταν ενώ στα αρδευόμενα παρέμενε σχεδόν σταθερή με μικρές αυξομειώσεις. Συμπερασματικά, τα ξηρικά δέντρα παρουσίασαν μεγαλύτερες τιμές σε φαινολικές ουσίες και προλίνη, για να μπορέσει το φυτό να αντιμετωπίσει το υδατικό στρες στο οποίο βρίσκονταν και να επιβιώσει.el
heal.abstractOlive cultivation is the most important tree crop in Greece, as more and more consumers in developed societies have adopted the Mediterranean diet, recognizing its health benefits. Τhe demand for olive oil and olive products is constantly increasing in recent years resulting in the spread of olive cultivation and the establishment of new olive groves. The olive tree is traditionally a dry crop but as its irrigation achieves an increase of yields, most olive groves today are irrigated. However, the increased demand for water associated with the intensification of agriculture in the last century puts more pressure on the world's water reserves, which in combination with climate change are experiencing a reduced rate of renewal. To cope with this increasing pressure, solutions are being sought based on the rational and sustainable use of water. In the present work the effect of two different irrigation practices of olive cultivation on the physiology of the olive cultivar ‘Konservolia Artas’ was studied by determining the concentration in the leaves of two indicators of water stress: phenolic substances and proline. The experiment was carried out in an olive grove in Grammenitsa Arta, where two irrigation practices were applied: no irrigation and irrigation based on the experience of the producer. Olive leaves from cultivar ‘Konservolia Artas’ collected from the field of each treatment, and they were extracted for the determination of phenolic substances and proline. The results of phenolic determination showed that as the days passed, phenolics in the dry trees increased, while in the irrigated trees remained relatively stable. As for proline, the results of its determination showed that as the days passed, proline in dry trees increased while in irrigated trees it remained almost constant with small fluctuations. In conclusion, the olive trees treated with no irrigation showed higher values of phenolic substances and proline to enable the plant to cope with the water stress to which they were under and to survive.en
heal.advisorNameΣτουρνάρας, Βασίλειοςel
heal.committeeMemberNameΤσιρογιάννης, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΜπέζα, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages43 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΛΙΝΑΡΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.pdf1.55 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons