Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37287
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠαπαδοπούλου, Παναγιώταel
dc.date.accessioned2024-04-10T07:54:45Z-
dc.date.available2024-04-10T07:54:45Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37287-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.16998-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΠεπόνιel
dc.subjectHoneydewen
dc.titleΗ καλλιέργεια της ποικιλίας honeydew πεπονιού στην περιοχή Κόνιτσαςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΠεπονιά - Καλλιέργεια - Ελλάδα - Κόνιτσα-
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή εργασία-
heal.languageel-
heal.accesscampus-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2023-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 73 - 81el
heal.abstractΤο πεπόνι honeydew (Cucumis melo L.) είναι ένα, νόστιμο φρούτο μιας ποικιλίας του μοσχοπεπονιού με ωοειδές σχήμα και τεράστια διατροφική σημασία που καταναλώνεται εκτενώς από πολλές τροπικές χώρες. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης περιγραφή της καλλιέργειας πεπονιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας honeydew που προτιμάται στην περιοχή της Κόνιτσας. Η καταγραφή των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών τους βοηθά ώστε να προωθηθεί η χρήση τους για βιώσιμη γεωργία και για υγιεινή διατροφή. Η καλλιέργεια γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο με περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών σκευασμάτων, έχοντας ως στόχο την παραγωγή πεπονιών υψηλής ποιότητας. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελεί το έδαφος της περιοχής, σε συνδυασμό με το νερό που συμβάλουν στην ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση του πεπονιού της Κόνιτσας. Οι καρποί χαρακτηρίζονται από την ποικιλία τους σε μέγεθος, σχήμα, εμφάνιση δέρματος και χρώμα σάρκας. Καλλιεργούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους τους θερμότερους μήνες του χρόνου, αλλά και σε θερμοκήπια. Τα αποτελέσματα της εργασίας υποδεικνύουν ότι οι ποικιλίες πεπονιού, έχουν καλές θρεπτικές ιδιότητες που μπορεί να ωφελήσουν την ανθρώπινη υγεία, τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών μέσω της τροφής και της διατροφής. Η μεγαλύτερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αποδείχθηκε ότι οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις υψηλότερης ποιότητας, η άρδευση και τα λιπάσματα επηρεάζουν τόσο την απόδοση όσο και τη θρεπτική ποιότητα όσον αφορά τη συνολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, πολυφαινόλες, καροτενοειδή και ασκορβικό οξύ. Συνολικά, η χρήση διαφορετικών γεωργικών πρακτικών επηρεάζει την ποιότητα των φρούτων και τη διατροφική τους ποιότητα. Με δεδομένο ότι η εγχώρια κατανάλωση φρούτων είναι σχετικά μικρή, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, καταλήγουμε πως ο σωστός σχεδιασμός της γεωργικής παραγωγής με εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής αλλά και στη μείωση των απωλειών, επιβάλλεται ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία.el
heal.abstractHoneydew melon (Cucumis melo L.) is a delicious fruit of a variety of nutmeg with oval shape and huge nutritional value that is widely consumed by many tropical countries. The purpose of this work is the description through bibliographic review of the cultivation of melons and especially of the honeydew variety that is preferred in the area of Konitsa. Recording their properties and characteristics helps to promote their use for sustainable agriculture and healthy eating. The cultivation is done in the traditional way with limited use of pesticides and other chemical preparations, aiming at the production of high quality melons. A strong advantage is the soil of the area, in combination with the water that contribute to the special smell and taste of the melon of Konitsa. The fruits are characterized by their variety in size, shape, appearance of skin and flesh color. They are grown mainly outdoors during the warmer months of the year, but also in greenhouses. The results of the work indicate that the melon varieties have good nutritional properties that can benefit human health, the management of chronic diseases through food and nutrition. Higher exposure to sunlight has been shown to lead to higher yields of higher quality, irrigation and fertilizers affecting both yield and nutritional quality in terms of total sugars, polyphenols, carotenoids and ascorbic acid. Overall, the use of different agricultural practices affects the quality of the fruit and its nutritional quality. Given that the domestic consumption of fruit is relatively small, due to the economic recession and the reduction of the purchasing power of the Greeks, we conclude that the proper planning of agricultural production by implementing measures aimed at increasing production and reducing losses, is required to to boost the local and national economy.en
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΖήσης, Κωνσταντίνοςel
heal.committeeMemberNameΒάσση, Αθανασίαel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages81 σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons