Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37253
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΧάρακα, Αικατερίνη - Νεφέληel
dc.date.accessioned2024-04-08T12:42:47Z-
dc.date.available2024-04-08T12:42:47Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37253-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.16964-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΕλαιόλαδοel
dc.subjectΦυτοφάρμακαel
dc.titleΥπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ελληνικό ελαιόλαδοel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΛάδι - Φυτοφάρμακα-
heal.classificationΓεωργικά φυτοφάρμακα - Ελαιόλαδο-
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή εργασία-
heal.dateAvailable2024-04-08T12:43:47Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2023-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 101 - 109el
heal.abstractΗ παρούσα μελέτη αναφέρεται στην υπολειμματικότητα των γεωργικών φυτοφαρμάκων στην ελαιοκαλλιέργεια και το ελληνικό ελαιόλαδο. Οι κυριότεροι εχθροί της ελιάς ο δάκος-(Bactocera oleae), ο πυρηνοτρήτης-(Prays oleae) και η μαύρη ψώρα-(Saissetia oleae). Αν και ο δάκος θεωρείται ο πιο σοβαρός εχθρός και οι τρεις είναι ευρέως διαδεδομένοι στην Ελλάδα και εμφανίζονται σε ελιές σε επίπεδο πληθυσμού προκαλώντας αλλοιώσεις στο ελαιόλαδο. Οι σημαντικότερες ασθένειες προκαλούνται από τους μύκητες Verticillium dahliae, Spilocaea oleaginea, Cycloceonium oleaginum, Leveillula tauriea, Cercospora cladosporioides, Gloeosporium olivarum και Camarosporium dalmatica. Επιπλέον, πολλά ζιζάνια ανταγωνίζονται τα ελαιόδεντρα για θρεπτικά συστατικά και νερό ή εμποδίζουν τη συγκομιδή. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος των εχθρών, των ασθενειών και των ζιζανίων είναι απαραίτητος για την εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής. Με την ανάπτυξη της τεχνικής της συζευγμένης χρωματογραφίας με φασματομετρία μάζας (GC-MS, LC-MS) και μέσω μεθόδων μπορούν να αναλυθούν έως και 500 μόρια παρασιτοκτόνων. Ελάχιστες μελέτες έχουν γίνει για τη μεταφορά των φυτοφαρμάκων στο ελληνικό ελαιόλαδο. Σε μελέτες για τη υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο ο αριθμός των διαφορετικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τριάντα οκτώ θετικά δείγματα κυμάνθηκε από 1 έως 4 (4 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανιχνεύθηκαν μόνο σε ένα δείγμα) με μέσο όρο 2,1 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανά δείγμα ελαιολάδου(Amvrazi & Albanis, 2009). Τα φυτοφάρμακα με χαμηλότερη διαλυτότητα στο νερό (azinphos methyl, buprofezin, chlorpyrifos, fenthion, deltamethrin, diazinon, endosulfan, quinalphos, cyhalothrin, methidathion, parathion methyl) βρέθηκαν στο ελαιόλαδο με συντελεστές εμπλουτισμού 2-7 φορές. Ενώ κατά την διαδικασία διαχωρισμού νερού και ελαίου στο ελαιοτριβείο τα διαλυτά στο νερό φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε μικρή ποσότητα στο ελαιόλαδο για παράδειγμα 6.3-8.8% dimethoate. Η συγκέντρωση των φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο καθορίζεται από φυσικοχημικές ιδιότητες όπως την διαλυτότητα στο νερό, ανάλογα με τον συντελεστή κατανομής σε οκτανόλη Kow του φυτοφαρμάκου, την σταθερότητα της ουσίας έναντι της εξάτμισης και στην υδρόλυση ή άλλες πορείες αποδόμησης κατά την διάρκεια της μάλαξης αλλά την απόδοση σε ελαιόλαδο, τον τρόπο συγκομιδής, και τις συγκαλλιέργειες στο αγρόκτημα. Η παρουσία των fenthion, parathion-methyl, a-endosulfan και b-endosulfan είναι συχνό φαινόμενο με μελέτες δειγμάτων ελαιολάδου στην Ελλάδα. Στην εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων, διαπιστώθηκε πως το 6% (4/70) των δειγμάτων ελαιολάδων εμφάνισε υπερβάσεις ως προς τα ανώτερα επιτρεπτά όρια (MRLS). Παρ’ όλα αυτά, τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα δείγματα που αναλύθηκαν δεν εμπνέουν ιδιαίτερο κίνδυνο ανησυχίας. Το μοντέλο υπερκατανάλωσης συνθετικών φυτοφαρμάκων συχνά οδηγεί σε εξαφάνιση πληθυσμών φυσικών εχθρών των εντόμων-εχθρών της ελιάς αλλά και στη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων με τις εκπλύσεις των εδαφών. Όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που μελετήθηκαν με εξαίρεση αυτά του dimethoate, βρέθηκε να εμπλουτίζονται στο ελαιόλαδο. Οι διαφορετικές ποσότητες νερού στο στάδιο της εκχύλισης ελαίου-νερού βρέθηκε να έχουν διπλή επίδραση ως προς το περιεχόμενο των φυτοφαρμάκων (i) αύξηση της απόδοσης σε έλαιο και συνεπώς μεταφορά σε αυτό των λιπόφιλων φυτοφαρμάκων (ii) ελάττωση της μεταφοράς των υδατοδιαλυτών φυτοφαρμάκων και αυτών που υπόκεινται σε αντιδράσεις υδρόλυσης ή μικροβιακής αποσύνθεσης όπως dimethoate, α-endosulfan, diazinon, και chlorpyrifos. Περαιτέρω έρευνα θα χρειαστεί σε παραμέτρους πειραμάτων κατά το στάδιο της ελαιοποίησης που μπορεί να επηρεάζουν την παραμονή των φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο (μάλαξη, θερμοκρασία, μικροβιακή αποικοδόμηση και καταλυόμενη από μέταλλα υδρόλυση) και την εξάλειψη αυτώνel
heal.abstractThe present study refers to the residuality of agricultural pesticides in olive cultivation and olive oil. Olive trees are attacked by several pests and diseases. The key insect pests of Mediterranean olives are the olive fruit fly Bactocera Dacus oleae, the olive moth Prays oleae and black scale Saissetia oleae. Although, B. oleae is considered the most serious pest, all three are widely distributed in the region and occur on olives at population levels causing important economic damage. The most important diseases are fungal diseases caused by the fungi Verticillium dahliae, Spilocaea oleaginea Cycloeonium oleaginum, Leveillula tauriea, Cereospora cladosporioides, Gleosporium olivarum,. and Camarosporium dalmatica Maerophoma dalmatica. Furthermore, many weeds compete with olive trees for nutrients and water or impede harvest. Therefore, the control of pests, diseases and weeds is necessary to ensure satisfactory production. With the development of coupled chromatography with mass spectrometry (GC-MS, LC-MS) and through methods, up to 500 molecules of pesticides can be analyzed. Few studies have been done on the transfer of pesticides to olive oil The number of different pesticide residues in the thirty-eight positive samples ranged from 1 to 4 (4 different pesticides were detected in only one sample) with an average of 2.1 different pesticides per olive oil sample. Accordingly on the variety of the olive, the degree of maturation and the extraction technology, an additional proportional amount of water will be added to better separate the phases and improve the yield of the substances of the oil, with the result that from the pesticides soluble in the water only a small amount is passed to the olive oil for example 6.3-8.8% dimethoate. The concentration of pesticides in olive oil is determined according to the kow octanol:water coefficient of the pesticide, the yield in olive oil, the stability of the substance against evaporation and hydrolysis or other degradation pathways during malaxation step, method of harvest or co-culture in the field. The presence of fenthion, parathion-methyl, a-endosulfan and b-endosulfan is a frequent phenomenon with studies of olive oil samples in Greece. In the analysis of the samples, it was found that 6% (4/70) of the olive oil samples showed exceedances of the upper permissible limits (MRLS). Nevertheless, the levels of pesticides in the samples analyzed do not give rise to a particular risk of concern. The model of overconsumption of synthetic pesticides often leads to the extinction of populations of natural enemies of the insect-enemies but also to the pollution of surface waters with the washing of soils. All pesticide residues studied, except for dimethoate, were found to concentrate in olive oil. Water addition in the olive oil extraction process was found to have a double effect on pesticide concentration in olive oil: (i) to increase oil yields and consequently the transfer of fat-soluble pesticides and (ii) to decrease processing factors of pesticides with high water solubility and/or those susceptible to hydrolytic processes as observed for dimethoate, R-endosulfan, diazinon, and chlorpyrifos. Further investigation on the parameters in olive oil production experiments that may influence and eliminate pesticide residues in olive oil (e.g., malaxation temperature, microbial degradation, salinity, and metal-catalyzed hydrolysis can be used for elimination of residual pesticides in olive oil.en
heal.advisorNameΜπέζα, Παρασκευήel
heal.committeeMemberNameΠατακιούτας, Γεώργιοςel
heal.committeeMemberNameΣτουρνάρας, Βασίλειοςel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages109 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΧΑΡΑΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.pdf1.79 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons