Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37240
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΔημάκης, Νικόλαοςel
dc.date.accessioned2024-04-05T10:13:39Z-
dc.date.available2024-04-05T10:13:39Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37240-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.16951-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΑμπέλιel
dc.subjectΧαλκιδικήel
dc.titleΗ αμπελοκαλλιέργεια στο νομό Χαλκιδικήςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΑμπέλια - Καλλιέργεια - Ελλάδα - Χαλκιδική-
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή εργασία-
heal.languageel-
heal.accesscampus-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2023-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 45 - 47el
heal.abstractΤο φυτό της αμπέλου, που εμφανίστηκε πριν 7.500 χρόνια και εξακολουθεί να καλλιεργείται με θέρμη έως και στις μέρες μας, διαθέτει μια τεράστια προσαρμοστικότητα σε επίπεδο ποικιλιών στα διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα, ενώ και η οικονομική της αξία σε ό, τι αφορά στα αμπελουργικά της προϊόντα συνέβαλε εν συνόλω, ώστε η καλλιέργειά της να διαδοθεί ταχύτατα σε όλες τις ηπείρους. Έτσι και στον ελληνικό χώρο διαπιστώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το εδαφοκλιματικό περιβάλλον από την αρχαία εποχή ακόμη ήταν ευνοϊκό για την καλλιέργεια της αμπέλου. Στην Ελλάδα οι ποικιλίες οινοποιίας καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 639,470 στρεμμάτων (1997), με βασικά κέντρα την Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Πολύ σημαντικό είναι να τονιστεί πως οι Έλληνες καταναλώνουν το κρασί λόγω των ευνοϊκών επιπτώσεων, που έχει το κρασί στην υγεία, όταν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο. Η παρούσα εργασία θα προσπαθήσει να περιγράψει την καλλιέργεια, που απαιτείται, σχετικά με την εγκατάσταση της αμπέλου, περιγράφοντας αρχικά τη μορφολογία και τον πολλαπλασιασμό με τα οφέλη του εμβολιασμού, δίνοντας παράλληλα και έμφαση στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής. Ειδικότερα θα διερευνηθούν διάφοροι παράγοντες, όπως εκείνοι που σχετίζονται με τις εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της αμπέλου, την άρδευση, τη φύτευση, το κλάδεμα, τη λίπανση, την φυτοπροστασία με τους εχθρούς, τις ασθένειες και τα ζιζάνια, ενώ θα μελετηθεί και η διαδικασία οινοποίησης με την έκθλιψη των σταφυλιών, την αλκοολική ζύμωση, την αλκοόλη, την ωρίμανση του κρασιού, ενώ πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η παρούσα εργασία θα ολοκληρωθεί αναφερόμενη στα κυριότερα είδη κρασιού.el
heal.abstractThe vineyard appeared 7.500 years ago, it is still being cultivated until today and it is characterized by a huge adaptability in what has to do with the various soil-climatic environments, while at the same time its financial value when it comes to its viticultural products wholly contributed to the quick spread of its cultivation across all continents. Greece became interested in it, since in the ancient times the soil-climatic environment was very favorable for the cultivation of vineyard. In Greece, the winemaking varieties occupy a 639,470 acres area (1997), with Attica, West Greece, Peloponnesus and Crete as its key centers. It is important to mention that the main reason why Greek people drink wine is because of its beneficial effects in health, as long as it is consumed wisely. This thesis will describe the cultivation that is required, in relation to the installation of the vineyard, initially depicting the morphology and the proliferation through the benefits of grafting and at the same time emphasizing on Chalkidiki region. Particularly, various factors will be investigated, like those related to the soil-climatic requirements of the vineyard, the watering, the planting, the pruning, the fertilization, the plant protection from enemies and the diseases and weeds. Among the things that will be studied are the vinification process by squeezing the grapes, the alcoholic fermentation, the alcohol and the maturation of the wine. In the end, this thesis will refer to the main types of wine.en
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΣτουρνάρας, Βασίλειοςel
heal.committeeMemberNameΖήσης, Κωνσταντίνοςel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages47 σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons