Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/33437
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΔημάκα, Βασιλικήel
dc.contributor.authorDimaka, Vasilikien
dc.date.accessioned2024-01-17T11:49:19Z-
dc.date.available2024-01-17T11:49:19Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/33437-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.13153-
dc.rightsCC0 1.0 Universal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.subjectΒιοαπόβληταel
dc.subjectΚαφέςel
dc.subjectΚαταναλωμένος κόκκος καφέ (SCG)el
dc.titleΜέθοδοι διαχείρισης και αξιοποίησης βιοαποβλήτωνel
dc.titleBio-waste management and utilization methodsen
dc.typemasterThesisen
heal.typemasterThesisel
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.secondaryTitleη περίπτωση του βιοποβλήτου καφέel
heal.secondaryTitlethe case of spent coffee grounds (SCG)en
heal.classificationΔιαχείριση βιοαποβλήτωνel
heal.languageelel
heal.accesscampusel
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημώνel
heal.publicationDate2023-12-18-
heal.abstractΤα τελευταία χρόνια η αύξηση του πληθυσμού καθώς και της κατανάλωσης οδηγεί στην αύξηση των παραγόμενων υποπροϊόντων. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των υποπροϊόντων είναι οργανικής φύσης τα οποία χρίζουν διαχείρισης πριν διατεθούν ή αξιοποιηθούν περαιτέρω. Στη συγκεκριμένη εργασία γίνεται η διάκριση μεταξύ οργανικών αποβλήτων, αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και βιοαποβλήτων. Η εργασία επικεντρώνεται στις μεθόδους διαχείρισης και επεξεργασίας των βιοαποβλήτων γενικότερα καθώς και ειδικότερα στα προϊόντα που μπορούν να παραχθούν από το βιοαπόβλητο του καφέ. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο θα αναφερθούν τα χαρακτηριστικά των οργανικών αποβλήτων, των αστικών στερεών αποβλήτων και των βιοαποβλήτων. τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από αυτά, την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την παραγωγή τους όπως και η ανάγκη για επεξεργασία τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα γίνει αναφορά στα διυλιστήρια που είναι οι εγκαταστάσεις που μετατρέπουν τη βιομάζα σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας και στα οφέλη, αλλά και τις προκλήσεις που μπορεί να έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Τέλος θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη αναφορά στις διεργασίες επεξεργασίας των βιοαποβλήτων με βάση τα προϊόντα που μπορούν να παραχθούν. Πιο συγκεκριμένα θα μελετηθούν βιολογικές διεργασίες, διεργασίες παραγωγής ενέργειας αλλά και οι μέθοδοι επεξεργασίας που σχετίζονται με την παραγωγή ενώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της τροφής και υγείας. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο θα μελετηθεί η επεξεργασία των υπολειμμάτων καφέ. Αναλυτικότερα θα αναφερθεί η υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την παραγωγή υπολειμμάτων καφέ, οι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων ωφέλιμων προϊόντων όπως και τα οφέλη από την επεξεργασία αλλά και πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπιστούν.el
heal.abstractIn our days, the increase in population and consumption leads to an increase in the production of by-products. A significant portion of these by-products is of organic nature, requiring management before being disposed of or further utilized. This work distinguishes between organic waste, municipal solid waste (MSW), and bio-waste. The focus is on the methods of management and processing of bio-waste in general, with a specific emphasis on products that can be derived from coffee waste. In the first chapter, the characteristics of organic waste, MSW, and bio-waste will be discussed. The environmental problems arising from them, the current situation regarding their production, and the need for their processing will also be addressed. In the second chapter, attention will be given to refineries, which are facilities that convert biomass into value-added products. The benefits and challenges of such installations will be explored. Finally, an extensive discussion will take place on the processes involved in bio-waste processing based on the products that can be generated. Specifically, biological processes, energy production processes, and processing methods related to the production of compounds usable in the food and health sectors will be studied. In the third chapter, the processing of coffee waste residues will be examined. More specifically, the current situation regarding coffee waste production, methods that can be used to produce various beneficial products, and the benefits of processing, as well as potential problems that may be encountered, will be discussed.en
heal.tableOfContentsΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 1ο : Οργανικά απόβλητα, Αστικά Στερεά Απόβλητα και Βιοαπόβλητα 6 1.1 Οργανικά απόβλητα 6 1.2 Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) – Municipal solid waste 9 1.3 Βιοαποδομήσιμα απόβλητα (ΒΑΑ) και Βιοαπόβλητα (ΒΑ ή ΒW) 10 1.4 Περιβαλλοντικά ζητήματα που δημιουργούν 13 1.5 Ανάγκη διαχωρισμού βιοαποβλήτων από ΑΣΑ 15 1.6 Ανάγκη για επεξεργασία 17 1.6.1 Συστήματα διαχείρισης βιοαποβλήτων 19 1.7 Υφιστάμενη κατάσταση παραγωγής κι επεξεργασίας βιοαποβλήτων 23 2ο Κεφάλαιο: Μέθοδοι επεξεργασίας-διαχείρισης βιοαποβλήτων 27 2.1 Βιοδυιλιστήρια 27 2.1.1 Οφέλη και προκλήσεις βιοδυιλιστηρίων 30 2.2 Διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα βιοδιυλιστήριο 32 2.2 Παραγωγή κομπόστ και εδαφοβεβλιτωτικών 32 2.2.1 Κομποστοποίηση 35 2.2.2 Συν-κομποστοποίηση 40 2.2.3 Αναερόβια χώνευση 41 2.3 Παραγωγή - Ανάκτηση ενέργειας 48 2.3.1 Διεργασίες παραγωγής ελαίων/βιοντίζελ 50 2.3.2 Παραγωγή ενέργειας με υγροποίηση ή πυρόλυση (ή αεριοποίηση) 54 2.4 Καύση 57 2.5 Υγειονομική ταφή 59 Κεφάλαιο 3ο Ο καφές και η επεξεργασία των υπολειμμάτων του 61 3.1 Υφιστάμενη κατάσταση 61 3.2 Χρήσεις βιοαποβλήτων κατακαθιών καφέ 63 3.3 Παραγωγή ενέργειας 64 3.3.1 Βιοντίζελ 65 3.3.2 Ανακτήσιμα σάκχαρα και παραγωγή βιοαιθανόλης 68 3.3.3 Στερεό βιοκαύσιμο 70 3.3.4 Υγροποίηση και πυρόλυση 71 3.4 Κομποστοποίηση 74 3.5 Παρασκευή υλικών 76 3.5.1 Υλικά πλήρωσης κλπ 76 3.5.2 Συνθετικά υλικά 77 3.5.3 Φίλτρα προσρόφησης 78 3.6 Διατροφικά οφέλη και υγεία 79 3.6.1 Φαινόλες και αντιοξειδωτικά 79 3.6.2 Αντικαρκινική δράση 81 3.7 Αλκοολούχα ποτά 82 3.8 Αρτοποιία 83 Συμπεράσματα 83 Βιβλιογραφία 85-
heal.advisorNameΧελά, Δήμητραel
heal.committeeMemberNameΑλμπάνης, Τριαντάφυλλοςel
heal.committeeMemberNameΚωνσταντίνου, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΧελά, Δήμητραel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoiel
heal.numberOfPages94 σ.el
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. Δημακα Β. 2023.pdf2.77 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons