Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/31957
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΤσουμάνη, Ελευθερίαel
dc.date.accessioned2022-09-30T07:54:52Z-
dc.date.available2022-09-30T07:54:52Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/31957-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.11769-
dc.rightsAttribution-ShareAlike 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/*
dc.subjectΤσάι του βουνού, ρίγανη, GC/MSel
dc.subjectΡίγανηel
dc.subjectGC/MSen
dc.titleΠροσδιορισμός των πτητικών συστατικών των sideritis raeseri (τσάι του βουνού) και origanum vulgare (ρίγανη) της περιοχής του κεντρικού Ζαγορίουel
heal.typemasterThesisel
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΤεχνολογία τροφίμωνel
heal.dateAvailable2022-09-30T07:55:53Z-
heal.languageelel
heal.accessfreeel
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.publicationDate2013-12-11-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 104-117-
heal.abstractΤο ελληνικό τσάι του βουνού (Sideritis L.) και η ρίγανη (O. vulgare L.) ανήκουν στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae). Είναι βότανα αυτοφυή στον ελλαδικό χώρο και άρρηκτα συνδεδεμένα με την λαϊκή παράδοση. Το τσάι του βουνού xρησιμοποιείται ευρύτατα στις μεσογειακές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ως αφέψημα (τσάι), ενώ η ρίγανη χρησιμοποιείται ως καρύκευμα κυρίως στη μαγειρική και σπανιότερα ως αφέψημα. Τα αρωματικά φυτά, όπως η ρίγανη και το τσάι του βουνού, πέρα από την ωραία γεύση και το άρωμα που προσφέρουν, διαθέτουν και θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες έχουν καταγραφεί από τα αρχαία χρόνια. Χρησιμοποιούνται ως τονωτικά, αντιβακτηριακά, αντιμυκητιακά, αντιμικροβιακά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά, ενώ το αιθέριο έλαιο της ρίγανης χρησιμοποιείται ακόμα και για την θεραπεία από τον πονόδοντο. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να προσδιοριστούν τα πτητικά συστατικά του τσαγιού του βουνού (Sideritis raeseri ssp. raeseri) και της ρίγανης (Origanum vulgare L.) από την περιοχή του Ζαγορίου. Η ταυτοποίηση έγινε με την τεχνική της μικροεκχύλισης στερεάς φάσης (SPME) σε συνδυασμό με την αέρια χρωματογραφία- φασματοσκοπία μάζας (GC/MS). Χρησιμοποιήθηκε η αεριοχρωματογραφική στήλη HP-5MS και δύο διαφορετικές ίνες, η DVB/CAR/PDMS 50/30 μm και η PDMS 100 μm. Στην περίπτωση της ρίγανης ταυτοποιήθηκαν περισσότερες ενώσεις με την ίνα PDMS 100μm, ενώ το αντίθετο συνέβη στην περίπτωση του τσαγιού του βουνού όπου ταυτοποιήθηκαν περισσότερες ενώσεις με την ίνα DVB/CAR/PDMS 50/30 μm. Στα δείγματα του τσαγιού του βουνού, σε μεγαλύτερη αναλογία βρέθηκε το συστατικό β-πινένιο. Ακολουθούν σε επίσης μεγάλη αναλογία το trans- καρυοφυλλένιο και το α-πινένιο, ενώ σε μικρότερες αναλογίες τα δ-καδινένιο, α-κοπαένιο, β-σπρινγκένιο, β-βισαβολένιο, καδιναδιένιο-1,4 και η λιναλοόλη. Στην περίπτωση της ρίγανης, το συστατικό με την μεγαλύτερη συγκέντρωση βρέθηκε ότι ήταν η καρβακρόλη, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά το γ-τερπινένιο, το π-κυμένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το μυρκένιο, το α- τερπινένιο και το β-βισαβολένιο.el
heal.abstractΣΤ. ABSTRACT Greek mountain tea (Sideritis L.) and oregano (O. vulgare L.) belong taxonomically to the Labiatae family (Lamiaceae). These spices are abundant in the Mediterranean regions, including Greece. Mountain tea is widely used as a herb for the preparation of tisanes, while oregano is mainly used for its aromatic properties in local cuisines and less commonly for the preparation of tisanes. (The tisane is prepared by decoction, by boiling the stems, leaves and flowers in a pot of water, then often serving with honey and lemon). Apart from being used for their flavour and aroma, mountain tea and oregano are also well known for their use as herbal medicine. Greek mountain tea and oregano have been traditionally used to aid digestion, strengthen the immune system and suppress common cold, the flu and other viruses, allergies and shortness of breath, sinus congestion, even pain and mild anxiety, while the essence of oregano is said to be used even in cases of toothache. The aim of this work was to determine the volatile components of the Greek mountain tea (Sideritis raeseri ssp. raeseri) and oregano (Origanum vulgare L.) grown in Zagori (mountainous Epirus) region. The identification was carried out by means of headspace solid-phase micro-extraction (HS- SPME) coupled to gas chromatography- mass spectrometry (GC/MS). The non polar HP-5MS GC column was used, as well as two different SPME fibres, DVB/CAR/PDMS 50/30 μm and PDMS 100 μm. In the case of oregano, more components were identified with the PDMS fibre compared to the DVB/CAR/PDMS fibre, while the opposite results were observed in the case of the mountain tea. In the mountain tea samples the most abundant component was found to be β-pinene, followed closely by trans-caryophyllene and α-pinene. Moreover, δ-cadinene, α-copaene, β-springene, β-bisabolene, cadinadiene- 1,4 and linalool followed in smaller proportions. In the oregano samples the most abundant component was carvacrol. The components γ-terpinene, p-cymene, β-caryophyllene, myrcene, α- terpinene and β-bisabolene followed in smaller proportions.el
heal.advisorNameΔεμερτζής, Παναγιώτηςel
heal.committeeMemberNameΑκρίδα- Δεμερτζή, Κωνσταντούλαel
heal.committeeMemberNameΜπαδέκα, Αναστασίαel
heal.committeeMemberNameΔεμερτζής, Παναγιώτης-
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoiel
heal.numberOfPages117 σ.el
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2013.pdf10.61 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons