Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/31673
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜιχαλούλης, Ιωάννηςel
dc.date.accessioned2022-03-17T10:53:49Z-
dc.date.available2022-03-17T10:53:49Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/31673-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.11489-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΔιπλωματική εργασίαel
dc.subjectΧαρακτηρισμόςel
dc.subjectΓεωγραφική διαφοροποίησηel
dc.subjectΠοικιλία "WONDERFUL"el
dc.subjectΕνόργανη ανάλυσηel
dc.subjectΧημειομετρίαel
dc.subjectDiploma thesisen
dc.subjectCharacterizationen
dc.subjectGeographical differentiationen
dc.subject"WONDERFUL" cultivaren
dc.subjectInstrumental analysisen
dc.subjectChemometricsen
dc.titleΧαρακτηρισμός και γεωγραφική διαφοροποίηση του χυμού ροδιού από την ποικιλία "WONDERFUL" με ενόργανη ανάλυση και χημειομετρίαel
dc.titleCharacterization and geographical differentiation of pomegranate juice from “WONDERFUL” cultivar with instrumental analysis and chemometricsen
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΕνόργανη ανάλυση-
heal.dateAvailable2022-03-17T10:54:50Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 114-124el
heal.abstractΠραγματοποιήθηκε η σύγκριση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών και της αντιοξειδωτικής ικανότητας χυμού ροδιών ποικιλίας «WONDERFUL» από 5 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Λάρισα, Αγρίνιο, Πύργος). Μετρήθηκαν το χρώμα, η οξύτητα, τα συνολικά σάκχαρα, ο δείκτης ωρίμανσης, το pH, καθώς και το ολικό φαινολικό περιεχόμενο και η αντιοξειδωτική ικανότητα των δειγμάτων χυμού. Ταυτοποιήθηκαν το κιτρικό, το μηλικό, το τρυγικό και το φορμικό οξύ (οργανικά οξέα) μέσω της υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC) σε συνδυασμό με ανιχνευτή συστοιχίας φωτοδιόδων (DAD) και τα πτητικά συστατικά μέσω της τεχνικής SPME σε συνδυασμό με αέρια χρωματογραφία και φασματομετρία μαζών (GC-MS). Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα συνολικά σάκχαρα (Πύργος διέφερε με Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη), το δείκτη ωρίμανσης (Πύργος διέφερε με Λάρισα), το pH (Ξάνθη διέφερε με όλες τις υπόλοιπες περιοχές), την ιοντική ισχύ (Πύργος διέφερε με Λάρισα), τη φωτεινότητα (Ξάνθη, Λάρισα διέφεραν με Πύργο, Αγρίνιο και Πύργος διέφερε με Θεσσαλονίκη), την ερυθρότητα (Πύργος διέφερε με Ξάνθη, Λάρισα), την ωχρότητα (Ξάνθη, Λάρισα διέφεραν με Πύργο, Αγρίνιο) και την αντιοξειδωτική ικανότητα (Πύργος διέφερε με Λάρισα). Όσον αφορά τα οργανικά οξέα, στατιστικά σημαντικές διαφορές εμφάνισαν το φορμικό οξύ (Πύργος διέφερε με Αγρίνιο), το κιτρικό οξύ (Αγρίνιο διέφερε με Ξάνθη) και το μηλικό οξύ (Αγρίνιο διέφερε με Ξάνθη). Όσον αφορά τα πτητικά συστατικά, στατιστικά σημαντικές διαφορές παρουσίασαν από την ομάδα των αλκοολών η αιθανόλη (Λάρισα διέφερε με Πύργο, Αγρίνιο), η 3-εξεν-1-όλη, (Ε) (Λάρισα διέφερε με Θεσσαλονίκη, Πύργο), η 3-εξεν-1-όλη, (Ζ) (Πύργος διέφερε με Αγρίνιο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη διέφερε με Λάρισα) και η 1-εξανόλη (Θεσσαλονίκη διέφερε με Λάρισα, Αγρίνιο), από την ομάδα των κετονών η 3-μεθυλ-2-πεντανόνη (Πύργος, Λάρισα διέφεραν με Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο), η 6-μεθυλ-5-επτεν-2-όνη (Λάρισα διέφερε με Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και Ξάνθη) και η 2,6-δις-(1,1-διμεθυλ-αιθυλ)-2,5-κυκλοεξαδιεν-1,4-διόνη (Πύργος διέφερε με όλες τις υπόλοιπες περιοχές), από την ομάδα των εστέρων ο οξικός αιθυλεστέρας (Ξάνθη διέφερε με Λάρισα) και από την ομάδα των διαφόρων ενώσεων η μεθοξυ-φαινυλ-οξίμη (Πύργος, Λάρισα διέφεραν με Αγρίνιο, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη διέφερε με Ξάνθη), το μεθυλ-(1-μεθυλ-αιθυλ)-βενζόλιο (Θεσσαλονίκη, Ξάνθη διέφεραν με Λάρισα), το 1,3-δις-(1,1-διμεθυλ-αιθυλ)-βενζόλιο (Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Ξάνθη διέφεραν με Πύργο, Λάρισα) και η 3,5-δις-(1,1-διμεθυλ-αιθυλ)-φαινόλη (Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Ξάνθη διέφεραν με Πύργο). Αντίθετα, δεν εμφανίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των 5 περιοχών όσον αφορά την ογκομετρούμενη οξύτητα, την αγωγιμότητα, τα συνολικά διαλυτά στερεά, την αλατότητα, το ολικό φαινολικό περιεχόμενο, το τρυγικό οξύ (οργανικά οξέα), τη 2-αιθυλ-1-εξανόλη από την ομάδα των αλκοολών, την ομάδα των τερπενοειδών, τη 2-νονανόνη από την ομάδα των κετονών, την ομάδα των αλδεϋδών και το λιμονένιο από την ομάδα των διαφόρων ενώσεων (πτητικά συστατικά). Η στατιστική επεξεργασία έγινε με τη χρήση ANOVA, ενώ τέλος για τη διαφοροποίηση χρησιμοποιήθηκε η MANOVA.el
heal.abstractThe physicochemical characteristics and antioxidant capacity of "WONDERFUL" pomegranate juice were compared from 5 different geographical regions of Greece (Thessaloniki, Xanthi, Larissa, Agrinio, Pyrgos). The color, acidity, total sugars, maturation index, pH, total phenolic content and antioxidant capacity of the juice samples were measured. Citric, malic, tartaric and formic acid (organic acids) were identified by high-pressure liquid chromatography (HPLC) in combination with a photodiode array detector (DAD) and volatile components by SPME in combination with gas chromatography and spectrometry mass (GC-MS). The results showed statistically significant differences in total sugars (Pyrgos differed from Thessaloniki, Larissa and Xanthi), ripening index (Pyrgos differed from Larissa), pH (Xanthi differed from all other regions), ionic strength (Pyrgos differed from Larissa), luminosity (Xanthi, Larissa differed from Pyrgos, Agrinio and Pyrgos differed from Thessaloniki), redness (Pyrgos differed from Xanthi, Larissa), lightness (Xanthi, Larissa differed from Pyrgos, Agrinio) and antioxidant activity (Pyrgos differed from Larissa). Regarding organic acids, statistically significant differences appeared in formic acid (Pyrgos differed from Agrinio), citric acid (Agrinio differed from Xanthi) and malic acid (Agrinio differed from Xanthi). Regarding the volatile constituents, statistically significant differences were displayed by ethanol (Larissa differed from Pyrgos, Agrinio), 3-hexen-1-ol, (E) (Larissa differed from Thessaloniki, Pyrgos), 3-hexen-1-ol, (Z) (Pyrgos differed from Agrinio, Larissa and Thessaloniki differed from Larissa) and 1-hexanol (Thessaloniki differed from Larissa, Agrinio) from the alcohol group, by 3-methyl-2-pentanone (Pyrgos, Larissa differed from Xanthi, Thessaloniki, Agrinio), 6-methyl-5-hepten-2-one (Larissa differed from Thessaloniki, Agrinio and Xanthi) and 2,6-bis-(1,1-dimethyl-ethyl)-2,5-cyclohexadien-1,4-dione (Pyrgos differed from all other regions) from the ketone group, by ethyl acetate (Xanthi differed from Larissa) from the ester group and by methoxy-phenyl-oxime (Pyrgos, Larissa differed from Agrinio, Xanthi and Thessaloniki differed from Xanthi), methyl-(1-methyl-ethyl)-benzene (Thessaloniki, Xanthi differed from Larissa), 1,3-bis-(1,1-dimethyl-ethyl)-benzene (Thessaloniki, Agrinio, Xanthi differed from Pyrgos, Larissa) and 3,5-bis-(1,1-dimethyl-ethyl)-phenol (Thessaloniki, Agrinio, Xanthi differed from Pyrgos) from the group of various compounds. In contrast, no statistically significant differences were observed between the 5 regions in terms of volumetric acidity, conductivity, total dissolved solids, salinity, total phenolic content, tartaric acid (organic acids), 2-ethyl-1-hexanol from the alcohol group, the terpenoid group, 2-nonanone from the ketone group, the aldehyde group and limonene from the group of various compounds (volatile components). Statistical analysis was performed using ANOVA and finally MANOVA was used for differentiation.en
heal.advisorNameΜπαδέκα, Αναστασίαel
heal.committeeMemberNameΜπαδέκα, Αναστασίαel
heal.committeeMemberNameΒλεσσίδης, Αθανάσιοςel
heal.committeeMemberNameΠατακιούτας, Γεώργιοςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΜΙΧΑΛΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2021.pdf1.98 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons