Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/31503
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜανιώτη, Ειρήνηel
dc.date.accessioned2021-11-29T07:26:33Z-
dc.date.available2021-11-29T07:26:33Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/31503-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.11324-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΧηλική σιδηρούχος τυροσίνηel
dc.subjectΚοτόπουλα κρεοπαραγωγήςel
dc.subjectΖωοτεχνικοί δείκτεςel
dc.subjectΣκορ διαρροιώνel
dc.subjectΜικροβιολογικές μετρήσειςel
dc.subjectFerric tyrosine chelateen
dc.subjectBroilersen
dc.subjectPerformance parametersen
dc.subjectDiarrhea scoreen
dc.subjectMicrobiological countsen
dc.subjectCampylobacter jejunien
dc.titleΠροκαταρκτική μελέτη της αποτελεσματικότητας μιας εξελιγμένης μορφής χηλικού σιδήρου σε κοτόπουλα κρεοπαραγωγής για τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού του Campylobacter jejuniel
dc.titleEvaluation of in-field efficacy of a novel dietary product (ferric tyrosine chelate) in broilers exposed to natural Campylobacter jejuni challengeen
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationCampylobacter jejuni-
heal.dateAvailable2021-11-29T07:27:33Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.publicationDate2020-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 88-117el
heal.abstractΤο Campylobacter jejuni είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως το κυριότερο αίτιο διαρροϊκής, βακτηριακής αιτιολογίας τροφιμογενές νόσημα. Η συχνότητα εμφάνισης της καμπυλοβακτηριδίωσης έχει αυξηθεί τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών. Η δραματική αυτή αύξηση σε Β. Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία είναι πλέον ανησυχητική, ενώ δεδομένα από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι το νόσημα σε αυτές τις περιοχές έχει ενδημικό χαρακτήρα, κυρίως στα παιδιά. Η κατανάλωση και ο χειρισμός πλημμελώς μαγειρεμένου ή ωμού ορνίθιου κρέατος είναι η σημαντικότερη πηγή της ανθρώπινης καμπυλοβακτηριδίωσης. Τα κοτόπουλα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά και υγιή, ενώ μεγάλος αριθμός Campylobacter αποικίζει τον εντερικό τους σωλήνα και κυρίως το τυφλό έντερο. Ο έλεγχος του μικροοργανισμού σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής σε σμήνη κρεοπαραγωγών ορνιθίων είναι πολύ σημαντικός για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του νοσήματος στον άνθρωπο. Στρατηγικές μείωσης ή εξάλειψης του αποικισμού του γαστρεντερικού σωλήνα των κοτόπουλων περιλαμβάνουν μέτρα υγιεινής και βιοασφάλειας, εμβολιασμό, θεραπευτικές αγωγές στο πόσιμο νερό και χορήγηση διατροφικών προσθετικών. Παρά τις προσπάθειες, η καμπυλοβακτηριδίωση παραμένει σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα ενός πρωτοποριακού διατροφικού προσθετικού (χηλική μορφή σιδηρούχου τυροσίνης) σε κοτόπουλα κρεοπαραγωγής, τα οποία με φυσικό τρόπο μολύνθηκαν από το Campylobacter jejuni. Στο συγκεκριμένο πειραματικό σχεδιασμό αντικείμενα μελέτης είναι: ζωοτεχνικοί δείκτες (μέση ημερήσια αύξηση, μέση ημερήσια πρόσληψη τροφής, δείκτης μετατρεψιμότητας), επίπεδο υγείας των εξεταζόμενων ορνιθίων, σκορ διαρροιών, παθολογοανατομικά ευρήματα του εντερικού συστήματος, μικροβιολογικές μετρήσεις του C. jejuni σε δείγματα στρωμνής και τυφλών εντέρων κοτόπουλων.el
heal.abstractCampylobacter jejuni is well recognized as the leading cause of bacterial foodborne diarrheal disease worldwide. The incidence and prevalence of campylobacteriosis have increased in both developed and developing countries over the last 10 years. The dramatic increase in North America, Europe and Australia is alarming and data from Asia, Africa and the Middle East indicate that campylobacteriosis is endemic in these areas, especially in children. The eating and handling of improper cooked or raw broiler meat has been shown to be the most important source of human campylobacteriosis. Chickens can be asymptomatic and healthy when harboring high numbers of campylobacter in the intestinal content and especially in the ceasa. The control of Campylobacter in poultry seems crucial for the reduction of the disease in humans. Strategies to limit or eliminate gastrointestinal colonization include hygiene and biosecurity practices, vaccination, treatment of drinking water and use of feed additives. In spite of these endeavours, campylobacteriosis remains today a very serious health problem. The aim of the present study is to evaluate the efficacy of a novel dietary product (ferric tyrosine chelate) in broilers exposed to natural Campylobacter jejuni challenge. Main study objects in this trial are: performance parameters (average daily gain, average daily feed intake, feed conversion ratio), health status of examined broilers, diarrhea score, intestinal health, microbiological analysis (counts of C. jejuni in samples of litter and ceasa).en
heal.advisorNameΤζώρα, Αθηνάel
heal.committeeMemberNameΤζώρα, Αθηνάel
heal.committeeMemberNameΣκούφος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΜπόνος, Ελευθέριοςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages117 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M.E. ΜΑΝΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ 2020.pdf2.01 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons