Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/31378
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΤσαπάρα, Νίκηel
dc.date.accessioned2021-09-28T07:29:53Z-
dc.date.available2021-09-28T07:29:53Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/31378-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.11199-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΤομάταel
dc.subjectΒιολογική καλλιέργειαel
dc.subjectΒλαστικότηταel
dc.subjectΣπόροςel
dc.subjectTomatoen
dc.subjectOrganic farmingen
dc.subjectGerminationen
dc.subjectSeeden
dc.titleΣυγκριτική μελέτη της ανάπτυξης φυτών τομάτας από βιολογικό και συμβατικό σπόρο, σε συνθήκες βιολογικής καλλιέργειαςel
dc.titleComparative study of the growth of tomato plants from organic and conventional seeds, in organic culture conditionsen
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΤομάτες-
heal.dateAvailable2021-09-28T07:30:54Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 100-105el
heal.abstractΣύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει την βιολογική γεωργία, η χρήση βιολογικών σπόρων είναι υποχρεωτική στις βιολογικές καλλιέργειες. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η συγκριτική αξιολόγηση των ποιοτικών παραμέτρων των σπόρων, βιολογικής και συμβατικής προέλευσης από την ίδια ποικιλία τομάτας, σε συνδυασμό με την μελέτη των αναπτυξιακών και αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων από αυτούς φυτών, σε συνθήκες βιολογικής καλλιέργειας. Στόχος ήταν να διευκρινιστεί αν οι συνθήκες ανάπτυξης των μητρικών φυτών μπορούν να επηρεάσουν αφενός τα χαρακτηριστικά βλαστικότητας των σπόρων και αφετέρου τις παραμέτρους ανάπτυξης των παραγόμενων φυτών, όπως είναι ο απαιτούμενος χρόνος για την φύτρωση των σπορόφυτων και την μεταφύτευσή τους, η αύξηση του ύψους και μεταβολή της διαμέτρου των βλαστών, ο ρυθμός εμφάνισης των φύλλων και ο χρόνος ωρίμανσης των παραγόμενων καρπών. Επίσης αξιολογήθηκαν και τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά της παραγόμενης γύρης, όπως η in vitro βλαστικότητα της γύρης και το μήκος των γυρεοσωλήνων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συμβατικός σπόρος είχε υψηλότερη βλαστική ικανότητα και ζωτικότητα σε σχέση με τον σπόρο βιολογικής προέλευσης. Επίσης τα φυτά που προέκυψαν από συμβατικούς σπόρους είχαν σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά ανάπτυξης σε σχέση με τα φυτά από βιολογικό σπόρο, ενώ και η γύρη από τα φυτά που προήλθαν από συμβατικούς σπόρους παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά βλαστικότητας και μεγαλύτερο μήκος γυρεοσωλήνων σε σχέση με τα φυτά που προήλθαν από βιολογικούς σπόρους. Συμπεραίνεται ότι όταν μια συμβατική ποικιλία τομάτας, όπως στην παρούσα μελέτη, καλλιεργείται σε συνθήκες βιολογικής καλλιέργειας για παραγωγή σπόρων, οι παραγόμενοι σπόροι μπορεί να επηρεασθούν αρνητικά, όπως επίσης και τα σπορόφυτα που προκύπτουν από αυτούς.el
heal.abstractIn accordance with European legislation which governing the organic farming, the use of organic seeds in organic crops is mandatory. The purpose of the present study was the comparative evaluation of the quality parameters of the seeds, organic and conventional origin from the same tomato variety, in combination with the study of the developmental and reproductive characteristics of the plants produced by them, in organic farming conditions. The objective was to determine whether the growth conditions of the mother plant can affect both the characteristics of seed germination and other growth parameters of plants produced from these seeds, such as the time needed for the germination of seedlings and transplanting, the increase of plants height and change of stem diameter, the rate of appearance of the leaves and the ripening time of produced fruits. The reproductive characteristics of the produced pollen were also evaluated, such as the in vitro germination of the pollen and the pollen tubes length. The results showed that the conventional seed had a higher germination percentage and vigour than the seed of organic origin. Moreover, the plants derived from conventional seeds had significantly improved growth characteristics, compared to plants from organic seeds, while the pollen from plants derived from conventional seeds showed significantly higher germination rates and longer pollen lengths than plants derived from organic seeds. It is concluded that when a conventional tomato variety, as in the present study, is grown under organic farming conditions for seed production, the produced seeds can be adversely affected, as well as the seedlings derived from them.en
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΛενέτη, Ελένηel
heal.committeeMemberNameΚαπότης, Γεώργιοςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages105 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΤΣΑΠΑΡΑ ΝΙΚΗ 2021.pdf2.74 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons