Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/29755
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΒάβουρα, Μαρία Β.el
dc.date.accessioned2020-05-08T09:47:48Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/29755-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.9752-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΧυμός πορτοκαλιούel
dc.subjectΒοτανικός διαχωρισμόςel
dc.subjectΓεωγραφικός διαχωρισμόςel
dc.subjectΠτητικά συστήματαel
dc.subjectΦλαβονοειδήel
dc.subjectφυσικοχημικές παραμέτρουςel
dc.subjectΟrange juiceen
dc.subjectBotanical differentiationen
dc.subjectGeographical differentiationen
dc.subjectVolatile compoundsen
dc.subjectFlavonoidsen
dc.subjectPhysicochemical parametsen
dc.titleΒοτανική και γεωγραφική διαφοροποίηση φρέσκου χυμού πορτοκαλιού με βάση τις πτητικές ενώσεις, τα φλαβονοειδή και τις συμβατικές φυσικοχημικές παραμέτρους του με τη βοήθεια της χημειομετρίαςel
dc.titleBotanical and geographical differentiation of fresh orange juice based volatile compound, flavonoids and its conventional physicochemical parameters using chemometricsen
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΧυμοί φρούτων-
heal.dateAvailable2023-05-07T21:00:00Z-
heal.languageel-
heal.accessembargo-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.publicationDate2019-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 121-127el
heal.abstractΣκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η πιθανή διαφοροποίηση φρέσκου-ανεπεξέργαστου χυμού πορτοκαλιού ανάλογα με τη γεωγραφική και βοτανική προέλευσή του, με βάση τις συμβατικές φυσικοχημικές παραμέτρους του, τις φαινολικές και τις πτητικές ενώσεις με τη βοήθεια της Χημειομετρίας. Για το σκοπό αυτό συλλέχθηκαν ενενήντα δύο δείγματα κατά τις περιόδους συγκομιδής 2012-2013 και 2013-2014. Για τη διαφοροποίηση της γεωγραφικής προέλευσης της ποικιλίας Μέρλιν συλλέχθηκαν δείγματα από 5 διαφορετικές περιοχές, ενώ για τη διαφοροποίηση της βοτανικής προέλευσης συλλέχθηκαν δείγματα από 7 διαφορετικές ποικιλίες. Η ανάλυση των φλαβονοειδών πραγματοποιήθηκε με Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC). Η ανάλυση των πτητικών ενώσεων διεξήχθη με την τεχνική Μικροεκχύλισης Στερεάς Φάσης Υπερκείμενου Χώρου (HS-SPME) σε συνδυασμό με Αέρια Χρωματογραφία/ Φασματοσκοπία Μαζών. Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με χρήση πολυπαραμετρικής ανάλυσης διακύμανσης (MANOVA) και γραμμικής διαχωριστικής ανάλυσης (LDA). Με βάση τις 29 συνολικά στατιστικά σημαντικές φυσικοχημικές σταθερές, είναι δυνατή η διαφοροποίηση των 5 περιοχών της ποικιλίας Μέρλιν με σωστή πρόβλεψη 100% χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αντικατάστασης και 88,6% χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ενδοεπικύρωσης. Η βοτανική διαφοροποίηση με βάση τις 58 συνολικά στατιστικά σημαντικές φυσικοχημικές σταθερές επιτυγχάνεται με σωστή πρόβλεψη 100% με τη μέθοδο της αντικατάστασης και 89,3% με τη μέθοδο της ενδοεπικύρωσης, ποσοστά πολύ ικανοποιητικά.el
heal.abstractThe present study focused on the possibility of differentiation of fresh-unprocessed orange juice according to its geographical and botanical origin, based on its conventional physicochemical parameters, phenolic and volatile compounds, using chemometrics. For this purpose, ninety two samples were collected during the harvest periods 2012-2013 and 2013-2014. To differentiate the geographical origin of the Merlin variety, samples from 5 different regions were collected, while samples from 7 different varieties were collected for the differentiation of botanical origin. The analysis of flavonoids was carried out by HPLC (High Performance Liquid Chromatography). The analysis of volatile compounds was carried out by the technique of Solid Phase Microextraction (HS-SPME) in combination with Gas Chromatography / Mass Spectroscopy. Statistical data analysis by MANOVA and Linear Discriminant Analysis (LDA), using 29 statistically significant physicochemical constants, showed that it is possible to differentiate the 5 regions of Merlin juice with a 100% correct prediction rate using the original method and 88.6% using the cross-validation method. The botanical differentiation based on 58 statistically significant physicochemical constants was achieved with a 100% correct prediction using the original method and 89.3%, using the cross-validation method. The achieved rates were very satisfactory.en
heal.advisorNameΚοντομηνάς, Μιχάηλel
heal.committeeMemberNameΚοντομηνάς, Μιχαήλel
heal.committeeMemberNameΜπαδέκα, Αναστασίαel
heal.committeeMemberNameΠατακιούτας, Γεώργιοςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages127 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΒΑΒΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ 2019.pdf2.87 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons