Undergraduate and young graduate chemistry students’ knowledge about the chemical composition of industrial foods, the nutritional value of their key ingredients, as well as the purpose, the necessity and the possible adverse effects on health from chemical additives (Doctoral thesis)

Πιπερίδη, Χριστίνα

Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠιπερίδη, Χριστίνα-
dc.date.accessioned2020-02-11T09:14:08Z-
dc.date.available2020-02-11T09:14:08Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/29621-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.9623-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΓνώσεις φοιτητώνel
dc.subjectχημική σύστασηel
dc.subjectδιατροφική αξίαel
dc.subjectπιθανές δυσμενείς επιπτώσειςel
dc.subjectχημικά πρόσθεταel
dc.titleΓνώσεις φοιτητών και νέων πτυχιούχων χημείας για τη χημική σύσταση των βιομηχανικών τροφίμων, τη διατροφική αξία των βασικών συστατικών τους, καθώς και για τη σκοπιμότητα, την αναγκαιότητα και τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από χημικά πρόσθεταel
dc.titleUndergraduate and young graduate chemistry students’ knowledge about the chemical composition of industrial foods, the nutritional value of their key ingredients, as well as the purpose, the necessity and the possible adverse effects on health from chemical additivesen
heal.typedoctoralThesis-
heal.type.enDoctoral thesisen
heal.type.elΔιδακτορική διατριβήel
heal.classificationΔιατροφική αξία-
heal.dateAvailable2020-02-11T09:15:08Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.publicationDate2019-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 263-275el
heal.abstractΕπιζητήθηκαν οι γνώσεις και οι απόψεις των φοιτητών σχετικά με τη χημική σύσταση των βιομηχανικών τροφίμων, τη θρεπτική τους αξία, καθώς και τον σκοπό, την αναγκαιότητα και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ως αποτέλεσμα της χρήσης χημικών προσθέτων σε αυτά τα τρόφιμα. Η μελέτη διεξήχθη για δύο διαδοχικά ακαδημαϊκά έτη (2014-15 και 2015-16), στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εργαστηριακού μαθήματος με τίτλο «Ανάλυση και Τεχνολογία Τροφίμων». Συμμετείχαν 249 τριτοετής προπτυχιακοί φοιτητές, από τους οποίους 223 απάντησαν σε δύο προαιρετικά γραπτά ερωτηματολόγια (ποσοστό απάντησης: 89,6%). 83 από τους φοιτητές ήταν αγόρια (37,2%) και 140 ήταν κορίτσια (62,8%). Επιπλέον, η ίδια μελέτη διεξήχθη (2015-2016) με ένα μικρό δείγμα από 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές χημείας δευτέρου έτους. Ένα υποσύνολο 110 προπτυχιακών και 15 μεταπτυχιακών φοιτητών απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για τους υδατάνθρακες, ενώ ένα άλλο υποσύνολο 113 προπτυχιακών και 15 μεταπτυχιακών φοιτητών απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για τις πρωτεΐνες και τις λιπαρές ουσίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φοιτητές είχαν γενικά ικανοποιητική γνώση και γνώση των θεμάτων που εξετάσαμε. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν εν γένει πιο θετικές στάσεις και καλύτερες γνώσεις, αν και το μοτίβο συμπεριφοράς ήταν παρόμοιο. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους επιτυχόντες και τους μη εισέτι επιτυχόντες στο μάθημα «Χημεία Τροφίμων» προπτυχιακούς φοιτητές. Η σύγκριση αγοριών και κοριτσιών έδειξε ότι τα κορίτσια διαβάζουν πιο συχνά τις ετικέτες των τροφίμων, υπερισχύουν ως προς τον αριθμό των κανόνων υγιεινής διατροφής που εφαρμόζουν, υπερτερούν στη γνώση της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας και την εφαρμόζουν περισσότερο. Από την άλλη, τα αγόρια προτιμούν περισσότερο τα έτοιμα γεύματα, ενώ δεν προέκυψαν διαφορές μεταξύ τους ως προς τη γνώση τους περί των βασικών θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.el
heal.abstractThe students’ knowledge and views were sought about the chemical constitution of industrial foods, their nutritional value, as well as the purpose, the necessity and the possible bad effects on health as a result of the use of chemical additives in these foods. The study was conducted for two consecutive academic years (2014-15 and 2015-16), in the Department of Chemistry of the University of Ioannina, within the context of a compulsory practical course on "Food Analysis and Technology". A total of 249 undergraduate students had attended the above course of which 223 students answered two optional written questionnaires each (response rate: 89.6%). 83 of the students were males (37.2%) and 140 were females (62.8%). In addition, the same study (2015-2016) was carried out with a small sample of 30 second-year graduate chemistry students. A subsample of 110 undergraduate and 15 graduate students answered a questionnaire on carbohydrates, while another subsample of 113 undergraduate and 15 graduate students answered a questionnaire on proteins and fats. The results showed that the students generally had satisfactory to excellent knowledge and awareness of the topics under consideration. As expected, postgraduate students generally had more positive attitudes and better knowledge, although the pattern was similar. There were no statistically significant differences between undergraduate students who had assed or not passed the “Food Chemistry” course. Comparison of boys and girls showed that girls are more likely to read food labels, prevail over the number of healthy eating habits, know better Mediterranean Diet Pyramid and apply it more. On the other hand, boys prefer more prepared meals, but there is no difference in their knowledge of the basic nutrients of food.en
heal.advisorNameΤσαπαρλής, Γεώργιος-
heal.committeeMemberNameΤσαπαρλής, Γεώργιος-
heal.committeeMemberNameΔεμερτζής, Παναγιώτης-
heal.committeeMemberNameΠλακίτση, Αικατερίνη-
heal.committeeMemberNameΚώτσης, Κωνσταντίνος-
heal.committeeMemberNameΣαββαΐδης, Ιωάννης-
heal.committeeMemberNameΣταλίκας, Κωνσταντίνος-
heal.committeeMemberNameΜπόκαρης, Ευθύμιος-
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPagesxxi, 275 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διδακτορικές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Δ.Δ. ΠΙΠΕΡΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 2019.pdf2.41 MBAdobe PDFView/Open


 Please use this identifier to cite or link to this item:
https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/29621
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.