Περιεχόμενα


Οδηγίες Χρήσης Ιδρυματικού Αποθετηρίου

Το Ιδρυματικό Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στοχεύει να φιλοξενήσει όλη την ερευνητική παραγωγή του Ιδρύματος από τα ίδια του τα μέλη δημιουργώντας μια ενιαία Πύλη Πληροφόρησης, ανοικτή σε περιεχόμενο και υπηρεσίες. Αποτελεί την ψηφιακή συλλογή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία θα περιλαμβάνει τις διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και τις διδακτορικές διατριβές που εκπονούνται στο Ίδρυμα. Το Ιδρυματικό Αποθετήριο θα περιλαμβάνει, επίσης, τις δημοσιεύσεις των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας σε περιοδικά, συνέδρια κ.λπ., με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση όλης της πνευματικής δραστηριότητας του Ιδρύματος.

Το Ιδρυματικό Αποθετήριο λειτουργεί με το λογισμικό διαχείρισης ψηφιακών συλλογών Ανοικτού Κώδικα DSpace, και υλοποιεί το πρωτόκολλο OAI-PMH, ώστε να εξασφαλίζεται η Ανοικτή Πρόσβαση και η συγκομιδή μεταδεδομένων.

Πλοήγηση

Το περιεχόμενο του Αποθετηρίου είναι οργανωμένο σε Κοινότητες. Η κάθε κοινότητα περιέχει υποκοινότητες που αντιστοιχούν σε Τμήματα των Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι υποκοινότητες περιέχουν Συλλογές που περιλαμβάνουν τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα των Τμημάτων. Κάθε υποκοινότητα ή συλλογή περιλαμβάνει τεκμήρια.

Η Πλοήγηση σας επιτρέπει να δείτε μία λίστα τεκμηρίων με τους εξής διαφορετικούς τρόπους/ευρετήρια:

Η πρόσβαση στο αποθετήριο είναι ανοικτή σε όλους. Mπορείτε όμως να δημιουργήσετε λογαριασμό για να έχετε πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες μέσω του «Είσοδο σε» για να:

Για τις προσωποποιημένες υπηρεσίες του Αποθετηρίου δείτε τα παρακάτω Κεφάλαια «Το Αποθετήριό μου», «Είσοδος σε», «Επεξεργασία Προφίλ» «Αποθηκευμένες Αναζητήσεις» και «Λήψη Ενημερώσεων email»

Αναζήτηση

Ένας τρόπος αναζήτησης τεκμηρίων σε όλο το Αποθετήριο, είναι η χρήση του πλαισίου αναζήτησης που βρίσκεται στο επάνω δεξί μέρος της κεντρικής σελίδας. Στο πλαίσιο μπορείτε να εισάγετε λέξεις – κλειδιά που μπορεί να αφορούν συγγραφική υπευθυνότητα, τίτλο τεκμηρίου, θέμα τεκμηρίου, σειρά κτλ. Για να περιορίσετε την αναζήτησή σας σε μία συγκεκριμένη υποκοινότητα ή συλλογή, πλοηγηθείτε στην κοινότητα ή στη συλλογή που σας ενδιαφέρει και χρησιμοποιήστε τα φίλτρα που είναι διαθέσιμα στο Προσθήκη Φίλτρων:

Επιλέξτε επίσης αν η αναζήτηση θα φέρει τεκμήρια με πλήρες κείμενο ή όχι. Επιπλέον, είναι διαθέσιμες και Επιλογές Προβολής:

Φίλτρα αναζήτησης


Κοινότητες

Το περιεχόμενο του Αποθετηρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι οργανωμένο σε κοινότητες: Σε κάθε Κοινότητα μπορεί να υπάρχει απεριόριστος αριθμός υπο-κοινοτήτων και συλλογών. Κάθε συλλογή μπορεί να περιέχει απεριόριστο αριθμό τεκμηρίων. Αυτή η δομή προσφέρει στο Αποθετήριο τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες των κοινοτήτων. Ο διαχειριστής της κοινότητας αποφασίζει για επιμέρους πολιτικές, όπως για τα εξής: ποιος μπορεί να προσθέσει περιεχόμενο, ποια διαδικασία ελέγχου ακολουθείται, ποιοι έχουν πρόσβαση, κ.α., επίσης προσδιορίζει τη ροή των εργασιών (έλεγχος, επεξεργασία, μεταδεδομένα, κ.α.) και τον τρόπο διαχείρισης των συλλογών.

Συλλογές

Οι συλλογές μπορούν να είναι οργανωμένες ανά θέμα ή είδος πληροφορίας (όπως εργασίες ή δεδομένα) ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ταξινόμησης. Οι συλλογές μπορούν να έχουν διαφορετικές πολιτικές και ροές εργασιών. Κάθε συλλογή έχει τη δική της σελίδα με πληροφορίες και πρόσφατες υποβολές.


Καταθέσεις τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

Είσοδος στο Αποθετήριο

Η είσοδος στο Αποθετήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για κατάθεση τεκμηρίου απαιτεί εγγραφή και εξουσιοδότηση. Το σύστημα θα ζητήσει να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία σας για να σας αναγνωρίσει. Μερικές λειτουργίες, όπως η υποβολή τεκμηρίου περιεχομένου, απαιτούν εξουσιοδότηση από τον διαχειριστή.
Για να εισέλθετε στο Αποθετήριο μπορεί να γίνει προσωπική ταυτοποίηση. Η είσοδος με προσωπική ταυτοποίηση απαιτεί εγγραφή στο Αποθετήριο. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε το σύνδεσμο «Είσοδο σε». Επιλέξτε το «Αποθετήριό μου» έπειτα, θα χρειαστεί να εισαγάγετε το e-mail σας και τον κωδικό σας στη φόρμα εισόδου του συστήματος. Το e-mail σας θα πρέπει να εισαχθεί ολόκληρο.
Παράδειγμα: name(at)gmail.com
Για εγγραφή στο Αποθετήριο επιλέγετε «Νέος Χρήστης; Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε»

Τρόπος κατάθεσης υλικού

Τα τεκμήρια υποβάλλονται μόνο από δημιουργούς ή εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους τους. Η υποβολή των τεκμηρίων συνοδεύεται απαραίτητα από την αποδοχή της «Αδειας Κατάθεσης». Η εγκυρότητα, η αυθεντικότητα και το περιεχόμενο των τεκμηρίων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του ερευνητή/καταθέτη.
Τα τεκμήρια μπορούν να κατατίθενται σε οποιοδήποτε χρόνο, αλλά θα διατίθενται σε δημόσια προβολή σύμφωνα με τους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται από τον εκάστοτε εκδότη ή χρηματοδότη της έρευνας.

Το Αποθετήριό μου

Αν είστε (από το σύστημα) εξουσιοδοτημένος να υποβάλλετε τεκμήρια επιλέγοντας το σύνδεσμο «Είσοδο σε» και ακολούθως το σύνδεσμο «Το Αποθετήριό μου» εισάγοντας τα στοιχεία σας, έχετε πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό σας και μπορείτε να δείτε:
1)μία λίστα με τις υποβολές (σας) που είναι σε εξέλιξη - από αυτήν τη λίστα μπορείτε να συνεχίσετε την υποβολή σας, αν τη διακόψατε, ή να την ακυρώσετε και να αποσύρετε το τεκμήριο,
2)ένα σύνδεσμο προς μία λίστα τεκμηρίων που έχετε υποβάλει και που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά στο Αποθετήριο,
3)τη δυνατότητα να κάνετε μια νέα υποβολή

Προφίλ

Έχοντας κάνει είσοδο στο λογαριασμό σας, η σελίδα «Επεξεργασία του Προφίλ σας» σάς επιτρέπει να αλλάξετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Μπορείτε να αλλάξετε τα στοιχεία σας, όπως Όνομα, Επίθετο, Τηλέφωνο επικοινωνίας και τον κωδικό πρόσβασης.

Λήψη Ενημερώσεων email

Η Λήψη Ενημερώσεων email αποτελεί μια ακόμα προσωποποιημένη υπηρεσία προς το χρήστη. Αφού κάνετε είσοδο στο Αποθετήριο, από τη σελίδα Οι Ενημερώσεις σας, επιλέγοντας μια από τις συλλογές και κάνοντας Εγγραφή, θα λαμβάνεται ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για κάθε νέο τεκμήριο που προστίθεται στις επιλεγμένες συλλογές. Μπορείτε να εγγραφείτε σε παραπάνω από μια συλλογές.

Αποθηκευμένες Αναζητήσεις

Έχοντας συνδεθεί ως χρήστης στο Αποθετήριο, έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε την αναζήτηση όρων, με σκοπό να την επαναλάβετε όποτε χρειαστεί. Στο παράθυρο της αναζήτησης και αφού έχετε εισάγει το επιθυμητό ερώτημα, εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά της σελίδας πλαίσιο «Αποθήκευση Αναζήτησης». Επιλέγοντας το, ορίζετε στο πλαίσιο διαλόγου τον τίτλο που θέλετε να αποθηκεύσετε την αναζήτηση.

Βοήθεια

Για βοήθεια σχετικά με τη χρήση του Dspace(at)UOI καθώς και για ερωτήσεις για το συγκεκριμένο δικτυακό τόπο, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Ομάδα Διαχείρισης και υποστήριξης του Dspace(at)UOI

 Νέα Υποβολή

Με την είσοδο στη σελίδα Το Αποθετήριό μου και αφού ο χρήστης έχει αναγνωριστεί από το σύστημα, επιλέγει από τη σελίδα «Ξεκινήστε μια νέα υποβολή»


Ιδρυματικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

H Πολιτική Κατάθεσης Τεκμηρίων του Ιδρυματικού Αποθετηρίου

Ο συγγραφέας μπορεί να καταθέτει το τεκμήριό του (π.χ. άρθρο, διατριβή, κ.ά.) στο Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» μέσω της Αυτο-αρχειοθέτησης. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, κατά την οποία ο ίδιος ο συγγραφέας συμπληρώνει τα απαραίτητα βιβλιογραφικά περιγραφικά μεταδεδομένα και, στη συνέχεια, επισυνάπτει στο αποθετήριο το αρχείο του τεκμηρίου σε ηλεκτρονική μορφή. Ως διαδικασία, δεν στοχεύει στην αποτροπή συνεργασιών με εκδοτικούς οίκους, αντιθέτως, ενισχύει αντίστοιχες ενέργειες δρώντας συμπληρωματικά.

Τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρέπει να συμπληρώνουν πρώτα τα απαραίτητα μεταδεδομένα και έπειτα να καταθέτουν στο αποθετήριο το πλήρες κείμενο του τεκμηρίου σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο προσδιορισμό των δικαιωμάτων διαχείρισης της πνευματικής ιδιοκτησίας του τεκμήριου, ακολουθώντας τις πολιτικές που καθορίζονται από τις άδειες «Creative Commons».

Με την κατάθεση της εργασίας, ο συγγραφέας ή κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων της εργασίας παραχωρεί στο «Ολυμπιάς» το μη- αποκλειστικό δικαίωμα αναπαραγωγής, μεταφοράς ή και διανομής της υποβληθείσας εργασίας (συμπεριλαμβανομένης της περίληψης) διεθνώς σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και σε οποιοδήποτε μέσο (συμπεριλαμβανομένων ήχο, βίντεο κ.ά.).

Κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων παραμένει ο συγγραφέας της εργασίας. Στην περίπτωση που ένας καταθέτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σταματήσει να αποτελεί μέλος της κοινότητάς του, τα τεκμήρια που έχει καταθέσει μέχρι την αποχώρησή του εξακολουθούν να παραμένουν στο Ι.Α.Π.Ι. «ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

Το Ι.Α.Π.Ι. «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» δεν αξιολογεί τα τεκμήρια που κατατίθενται και οι συγγραφείς φέρουν την ευθύνη για την εγκυρότητά τους.

Το Ι.Α.Π.Ι. «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» εφαρμόζει μηχανισμούς πιστοποίησης για τον έλεγχο της πρόσβασης και της διάθεσης των τεκμηρίων. Αν για κάποιο λόγο ο ερευνητής θεωρήσει πως οι εργασίες του κινδυνεύουν, μπορεί να θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση. Συγκεκριμένα, οι καταθέτες που υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο Ι.Α.Π.Ι. «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» άρθρα δημοσιευμένα σε περιοδικά ή συνέδρια, αδημοσίευτες έρευνες, όπως έγγραφα εργασίας, τεχνικές αναφορές, κ.λπ., κεφάλαια βιβλίων ή βιβλία οφείλουν να τα υποβάλλουν (ή τουλάχιστον τα μεταδεδομένα τους), ηλεκτρονικά, συνοδεύοντάς τα με τα εξής:
1) Βιβλιογραφικά στοιχεία, π.χ. όνομα συγγραφέα, τίτλο κεφαλαίου και βιβλίου, κ.λπ.
2) Περίληψη της εργασίας στην ελληνική ή/και στην αγγλική γλώσσα.
3) Αρχεία δεδομένων που σχετίζονται με το κεφάλαιο ή το βιβλίο (όπου είναι απαραίτητο).

Για συλλογές πολυμέσων: οι καταθέτες οφείλουν να τις υποβάλλουν, ηλεκτρονικά, συνοδεύοντάς τις με τα εξής:
1) Βιβλιογραφικά στοιχεία, π.χ. όνομα συγγραφέα, τίτλο συλλογής, κ.λπ.
2) Περίληψη του αντικειμένου στην ελληνική ή/και στην αγγλική γλώσσα.
3) Αρχεία δεδομένων που σχετίζονται με το υλικό.

Μεταπτυχιακές Εργασίες και Διδακτορικές Διατριβές

Οι μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατίθενται υποχρεωτικά στο Ι.Α.Π.Ι. «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» (Συνεδρία Συγκλήτου 989/8-11-2012).

Αποτελέσματα Ερευνητικών Έργων

Με τη σύμφωνη γνώμη των Επιστημονικώς Υπευθύνων και των Συμμετεχόντων Ερευνητών σε δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα να συνδράμουν στην προσπάθεια μεγιστοποίησης της προσβασιμότητας, της χρήσης και των εφαρμογών των ευρημάτων τους το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναμένει :

Οργάνωση του Ι.Α.Π.Ι. «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

Το περιεχόμενο δομείται σύμφωνα με το μοντέλο των κοινοτήτων (communities) και των συλλογών (collections) που υποστηρίζει το διαδικτυακό εργαλείο διαχείρισης DSpace.

Οι κοινότητες αντιστοιχούν στην Ακαδημαϊκή οργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα.

Οι κοινότητες μπορούν να διαφοροποιούνται ή και να εμπλουτίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν από τις εξελίξεις στα ερευνητικά ή άλλα ενδιαφέροντα του ερευνητικού δυναμικού του Π.Ι.

Το Ιδρυματικό Αποθετήριο δέχεται τεκμήρια σε δημοφιλείς μορφές αρχείων, οι οποίες είναι σε χρήση από την πλειονότητα των χρηστών του Π.Ι. ή παράγονται από νόμιμο λογισμικό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κυριότερες μορφές ανά τύπο υλικού:

Απόσυρση τεκμηρίων

Δεν επιτρέπεται η απομάκρυνση τεκμηρίων από το Αποθετήριο. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτές διαχειριστικών ή νομικών κωλυμάτων, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η απόσυρση τεκμηρίων από το αποθετήριο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την πλήρη διαγραφή του. Σε τέτοιες περιπτώσεις το τεκμήριο αποσύρεται από τη δημόσια προβολή αλλά παραμένει διαθέσιμη η αρχική εγγραφή των μεταδεδομένων και αναφέρονται οι λόγοι απόσυρσης του τεκμηρίου.
Αποδεκτοί λόγοι απομάκρυνσης καταχωρήσεων από το αποθετήριο είναι οι εξής:
α) Πολιτικές εκδοτών,
β) Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων,
γ) Νομικές κυρώσεις και
δ) Εθνική ασφάλεια.