Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/28060
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΓερογιάννη, Παρασκευήel
dc.date.accessioned2017-06-23T10:51:25Z-
dc.date.available2017-06-23T10:51:25Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/28060-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.2111-
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΜεσογειακή δίαιταel
dc.subjectΒιοδραστικά συστατικάel
dc.subjectMediterranean dieten
dc.subjectBioactive compoundsen
dc.titleΔιερεύνηση των μοριακών μηχανισμών δράσης βιοδραστικών συστατικών της Μεσογειακής δίαιταςel
dc.titleInvestigation of the molecular mechanisms of action of bioactive ingredients of the Mediterranean dieten
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΜεσογειακή δίαιταel
heal.dateAvailable2017-06-23T10:52:25Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικήςel
heal.publicationDate2017-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία : σ. 82-90el
heal.abstractΑπό την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την φυσική κατάσταση του οργανισμού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Μεσογειακή δίαιτα, για την οποία οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν σημαντικές διαφορές μείωσης ορισμένων παθήσεων. Ο εντοπισμός των βιοδραστικών ουσιών που προκαλούν τα βιολογικά αυτά αποτελέσματα έχει γίνει αντικείμενο μελέτης, καθώς επίσης και ο πιθανός μηχανισμός δράσης τους. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζεται η συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στα βιοδραστικά συστατικά της Μεσογειακής δίαιτας και σε έναν τομέα που αναπτύσσεται διαρκώς, τη χημεία των ελευθέρων ριζών. Οι μικρομοριακές ενώσεις που είτε είναι ενδογενώς είτε λαμβάνονται μέσω της διατροφής, καλούνται συνήθως «εκκαθαριστές ελευθέρων ριζών» ή απλώς «αντιοξειδωτικά». Σύμφωνα με τη θεωρία των αντιοξειδωτικών, οι ενώσεις αυτές, που βρίσκονται σε αφθονία στη Μεσογειακή δίαιτα, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις δραστικές ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουν τα συστατικά των κυττάρων από ανεξέλεγκτες οξειδώσεις, που θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη παθολογικών καταστάσεων. Ωστόσο, λόγω της απευθείας αντίδρασης των δραστικών ελευθέρων ριζών με οποιαδήποτε χημική ομάδα βρίσκεται στο μικροπεριβάλλον δημιουργίας τους, ο μόνος τρόπος προστασίας από τις δραστικές ελεύθερες ρίζες in vivo είναι η αναστολή της δημιουργίας τους. Αυτό, όπως έχει αποδειχθεί, επιτυγχάνεται μέσω της δέσμευσης από τα περισσότερα φαινολικά συστατικά της διατροφής των ιόντων σιδήρου, τα οποία μέσω της αντίδρασης Fenton, οδηγούν στη δημιουργία δραστικών ελευθέρων ριζών. Έτσι καθίστανται ικανα να καταργήσουν την εξαρτώμενη από Η2Ο2 προκαλούμενη βλάβη του DNA και την οξειδοαναγωγική σηματοδότηση της απόπτωσης. Για να δράσουν οι βιοδραστικοί παράγοντες που περιέχονται στη διατροφή πρέπει τόσο να έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν καταλυτικά ενεργά ιόντα σιδήρου όσο και να μπορούν να διαπερνούν εύκολα τις βιολογικές μεμβράνες και να δρουν ενδοκυττάρια. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρξει αντίδραση του δεσμευμένου σιδήρου με κάποιο υπεροξείδιο, θα πρέπει να μπορούν να εξουδετερώνουν τις σχηματιζόμενες ελεύθερες ρίζες με απόδοση ηλεκτρονίων και ακόλουθη ενεργοποίηση του Keap1/Nrf2 μονοπατιού για την επαγωγή ενζύμων που ενισχύουν την άμυνα και την επιβίωση σε συνθήκες οξειδωτικού στρες. Όλοι οι παραπάνω μοριακοί μηχανισμοί δράσης των βιοδραστικών συστατικών της Μεσογειακής δίαιτας εξαρτώνται από την ικανότητά τους να δεσμεύουν ενδοκυττάριο καταλυτικά ενεργό σίδηρο. Περαιτέρω έρευνα όμως είναι απαραίτητη για να αναλυθεί λεπτομερώς ο συγκεκριμένος τομέας.el
heal.abstractIt is known from ancient times that diet can affect health and the physical state of the body. Particular reference is made to the Mediterranean diet, where epidemiological studies show significant differences in reducing the effects of certain diseases. The identification of the bioactive substances that provoke these biological results has been studied, as well as their possible mechanism of action. In the present study, is presented the correlation that exists between the bioactive components of the Mediterranean diet and a sector that is constantly growing, the chemistry of free radicals. The small molecule compounds that are obtained either inherently or through diet, are usually called "scavengers of free radicals" or simply "antioxidants". According to the theory of antioxidants, these compounds, which are in abundance in the Mediterranean diet, have the ability to neutralize the reactive free radicals generated in the body. In this way, they protect the cell components by uncontrolled oxidations, which would contribute to the development of pathological conditions. However, because of the direct reaction of reactive free radicals with any chemical group located in the microenvironment of creation, the only way to protect the active free radicals in vivo is by blocking their creation. δημιουργίας τους. This, as it has been shown, is achieved through the chelation of the most phenolic components of the diet of iron ions, which through the Fenton reaction, lead to the generation of the reactive free radicals. Thus, they become capable of eliminating the dependent from H2O2-induced DNA damage and the redox signaling apoptosis. In order for the bioactive agents that are contained in the diet to act, they should not also have the ability to bind catalytically reactive iron ions but also to penetrate easily through biological membranes and act intracellularly. Also, in case of the reaction of the chelated iron with a peroxide, they should be able to neutralize the formed free radicals by attributing electrons and subsequent activation of the Keap1/Nrf2 pathway for the induction of enzymes that enhance protection and survival in conditions of oxidative stress . All these molecular mechanisms of action of the bioactive components of the Mediterranean diet are dependent on their ability to chelate intracellular labile iron. Yet, further research is necessary in order to obtain an insight into the exact molecular mechanism.en
heal.advisorNameΓαλάρης, Δημήτριοςel
heal.committeeMemberNameΓαλάρης, Δημήτριοςel
heal.committeeMemberNameΧριστοφορίδης, Σάββαςel
heal.committeeMemberNameΑγγελίδης, Χαράλαμποςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages86 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΙΑΤ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2017.pdf1.08 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons